Eerste kennismaking met Lima, Peru

De start

Mijn aankomst in Lima was bijzonder. Het drong allemaal nog niet zo tot mij door dat ik nu echt in Peru was en dat mijn reis begonnen was. Het was alsof het niet over mij ging. Ik was hooguit de hoofdrolspeler in dat reisverhaal maar ik was het niet zelf. Een jetlag van 7 uur tijdsverschil helpt so wie so niet echt om te doen alsof het normaal is om door Lima te lopen.

De enige manier om ook mentaal aan deze reis te beginnen was om gewoon maar eens door de stad te gaan lopen. Dat ben ik dan ook maar zonder al te veel vooropgezette plannen gaan doen. Na dit eerste rondje kon ik er niet meer om heen: ik was helemaal, voor 100% in Peru.

Lima ontdekken

Ik sliep in een gloednieuw en kleinschalig hostel (Kelebek Hostel, Kelebek is Turks voor vlinder) in het district Miraflores. In dit district, waar je vooral winkels en restaurants vindt, verblijven de meeste toeristen. Het is er veilig, je kunt ’s nachts zonder problemen over straat, maar de couleur locale is er ver te zoeken.

Gelukkig is het district Barranco dichtbij en ik besloot een tour bij Limabywalking te boeken. Zo ontdekte ik de charme van deze wijk die ooit door de Spaanse bezetter is gesticht en waar destijds de rijkere Limeños woonden. Rond het centrale plein in Barranco zijn allerlei restaurants te vinden en op het plein zelf wordt muziek gemaakt en gedanst. Je vindt er ook de ‘brug der zuchten’: doe een wens voor je de brug overloopt en houd je adem in tot je aan de overkant bent, dan zal je wens uitkomen. Ook heb ik van alle keren dat ik in Lima at hier het beste restaurant gevonden: Germinando Vida, vlakbij het centrale plein van Barranco. Barranco is al met al meer authentiek Peruaans dan het door toeristen overspoelde Miraflores en z’n onvermijdelijke McDonalds.

Wat wel echt interessant is in Miraflores is de ruïne Huaca Pucllana. Dit was ooit een belangrijk politiek en religieus centrum van de Lima cultuur (200-700 AD) en de Wari cultuur (500-900 AD). Het is grotendeels uit klei opgebouwd en voor een Nederlander zoals ik, gewend aan veel regen, is het verbazend om te zien dat de structuren nog heel gedetailleerd in tact zijn. Ook de wetenschap dat hier vrouwen en kinderen ritueel geofferd werden maakt dit tot een fascinerende plek om rond te lopen.

Een leuk uitje in Lima, maar van een heel andere orde dan ruïnes is el Circuito Magico del Agua. Een park vol prachtige fonteinen waar, zodra de schemering invalt, een geweldige lichtshow wordt gegeven. Het heeft een gezellige sfeer, iedereen loopt lekker rond en kinderen vermaken zich in een van de fonteinen waar het water vanuit de grond onverwacht omhoog spuit.

Met Limeños op stap

Vrienden ontmoeten is altijd leuk, maar helemaal als je ze jaren niet gezien hebt, ze ver weg wonen en je een beetje met je ziel onder je arm door een vreemde stad loopt. Ik heb mijn tijd in Lima daarom niet alleen doorgebracht als toerist, ik heb ook samen met oude vrienden ontbeten en de stad gezien. Leuk om weer bij te praten, tips van locals te krijgen en samen door het centrum te banjeren en naar de kerk te gaan.  ‘A friend is what the heart needs all the time‘, maar heel speciaal als ik me realiseer dat ik het de komende maanden allemaal zelf moet rooien in een cultuur die niet de mijne is.

 

0 Shares
Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.