De prehistorische tekening van de candelabra in Paracas

Ten zuiden van Lima: Islas Ballestas en de woestijn van Paracas

Lima ligt in alle opzichten alweer ver achter me. Inmiddels heb ik al zoveel meer gezien dan alleen de hoofdstad en heb ik heel wat kilometers afgelegd in Peru. Ik kan niet geloven dat ik pas 3 weken in Peru ben!

Islas Ballestas, het Galápagos voor de armen

Islas Ballestas

Islas Ballestas

Vanaf Lima ben ik eerst langs de kust naar het zuiden afgezakt tot Paracas. Paracas is zelf niet echt de moeite waard, al is het leuk om in een van de vele eettentjes aan het strand te eten. Het doel van mijn bezoek aan Paracas waren de Islas Ballestas, oftewel de ‘poor man’s Galapagos’. Er gaan elke dag vele boottochtjes naar deze eilanden in de Stille Oceaan, waar zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen, flamingo’s en condors te zien zijn. Dankzij al die vogels kan hier ‘guano’, vogelmest worden gewonnen. En ik moet zeggen: de penetrante geur van vogelpoep is onmiskenbaar tijdens je tochtje om de eilanden. Dat moet je maar gewoon voor lief nemen, want verder is het geweldig om van zo dichtbij al die dieren te zien. Gelukkig mochten we niet van de boot af, dat zou de natuur teveel beschadigen.

Prehistorisch tekenen

Onderweg naar de Islas Ballestas passeerden we de ‘Candelabro‘, de kandelaar. Dit is een gigantische prehistorische afbeelding die doet denken aan een kandelaar, uitgehakt in de rotsen:

Afbeeldingen als deze vind je ook in Nazca, de zogenaamde ‘Nazcalijnen’. Omdat het hier nooit regent zijn deze tekeningen heel goed bewaard gebleven. De kandelaar is zo’n 180 meter in lengte en als je er langsvaart vraag je je echt af hoe ze in vredesnaam zo’n perfecte tekening zo groot in de stenen hebben kunnen maken. Vroege beschavingen waren blijkbaar helemaal niet zo beperkt in hun kwaliteiten…

De schoonheid van leegte

Een auto rijdt door de eindeloze leegte van het woestijnlandschap van Paracas Nationaal Park

Een auto rijdt door de eindeloze leegte van het woestijnlandschap van Paracas Nationaal Park

Vlakbij Islas Ballestas ligt ook het Nationale Park van Paracas dus diezelfde dag heb ik een tour naar dit woestijnachtige gebied geboekt. Als je zoals ik nog nooit een woestijnlandschap met eigen ogen hebt gezien is dit echt indrukwekkend. De totale leegte, de afwezigheid van eigenlijk alles is zó fascinerend. De tour duurde een paar uur en bracht ons via een aantal stops op verschillende plekken in dit park, waaronder het rode strand. Een vulkaanuitbarsting heeft er ooit voor gezorgd dat rood gesteente hier een strand vormde.

“I’d rather go by bus”

Een dag later was het tijd om naar Arequipa te gaan. Dat betekende een busreis van zo’n 13 uur. ‘I’d rather go by bus’, schijnt prins Charles ooit gezegd te hebben maar hij heeft vast geen wagenziekte. Voor mij is een busreis om die reden meestal geen pretje.

Ik heb er bewust voor gekozen om met busmaatschappij Cruz del Sur te reizen. Die staat bekend als veilig en betrouwbaar. Mooie bijkomstigheid is dat de stoelen in de bus, wat comfort en ruimte betreffen, niet onderdoen voor de business class van elke zichzelf respecterende vliegmaatschappij. Het blijft overigens al met al een hele lange rit.

 

0 Shares
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.