De magie van Cuzco

Plaza de Armas met de kathedraal

De magie van Cuzco

En toen stond ik ineens in Cuzco. De stad die altijd al zo’n magische klank voor me had gehad. Cuzco, ooit het hart van het roemruchte Incarijk, die cultuur die met mysteries omgeven was. Het rijk dat wist te bouwen op een manier die wij anno vandaag niet eens meer na kunnen doen. Die ons prachtige schatten heeft nagelaten zoals complexe weefpatronen, aardewerk, architectuur (waarvan Machu Picchu de bekendste is), schatten die in graven zijn gevonden zoals piepkleine, koperen lamabeeldjes en zelfs mummies die eens als kind aan de berggoden werden geofferd.

Ontspannen stadssfeer

Cuzco zelf is een verademing na Arequipa. De sfeer is zoveel rustiger en vriendelijker. In Arequipa zijn de straten rond het centrale plein vrijwel constant verstopt met taxi’s en auto’s. Hier in Cuzco hebben de Plaza de Armas (het centrale plein heet in elke stad Plaza de Armas) en de straten erom heen een ontspannen sfeer. De kathedraal heeft prachtige zilveren en gouden versieringen en is wat mij betreft indrukwekkender dan die van Arequipa.

Kleurrijke, traditionele kleding

Kleurrijke, traditionele kleding

Weefkunst uit de Andes

Aan de Avenida del Sol vind je een klein museum annex winkel waar de traditionele weefkunst uit de Andes wordt gepromoot. Deze kunst dreigt helaas verloren te gaan. In oude tradities leerden kinderen al van jongsafaan om te spinnen en te weven. Ze begonnen met het spinnen van hun eerste draden wol en daarna maakten ze hun eerste weefproduct: een eenvoudige riem. Daarna begon het echte werk want voor elke gelegenheid moest er wel iets gemaakt worden: kleding voor de trouwdag, een doek om baby’s in te dragen, een doek om spullen in te dragen, zakken om aardappels in te bewaren. En allemaal met prachtige kleuren en motieven. In de winkel waren drie vrouwen aan het weven en ik was onder de indruk van de snelheid waarmee ze, al kletsend met elkaar, de mooiste stoffen weefden.

Traditionele weefkunst uit de Andes wordt gepromoot in Cuzco

Traditionele weefkunst uit de Andes wordt gepromoot in Cuzco

Spaanse overheersing…

Ooit was Cuzco de hoofdstad van het Incarijk. Nu is het vooral ook de koloniale architectuur die Cuzco tot een prachtige stad maakt. Zoals in elke stad tot nu toe heb ik ook hier een ‘guided free walking tour’ gedaan. Dankzij de toelichting van de gids zag ik na afloop de stad met andere ogen. De Spanjaarden hebben veel moois gebouwd in Peru maar bij hun verovering van ook alles wat ze van de Inca’s aantroffen met de grond gelijk gemaakt of gestolen. De gids stak zijn onvrede hierover niet onder stoelen of banken. Hij waardeerde zijn oorspronkelijke Peruaanse culturele afkomst meer dan wat de Spaanse overheerser zijn stad en land had gebracht. Het zette me wel aan het denken. Spanje is mijn favoriete land, maar ook dit land heeft z’n geschiedenis die niet alleen maar mooi is geweest.

… maar wel op een stevige Incafundering

De gids liet ons zien waar de overblijfselen van de Incacultuur in Cuzco nog te vinden waren. Veel was afgebroken en spoorloos verdwenen maar de Spanjaarden waren wel zo slim om de muren die de Inca’s hadden gebouwd (perfect passende, enorme grote keien en met een lichte hoek van enkele graden tot een muur opgestapeld) te gebruiken als fundering. De Inca’s wisten hoe ze aardbevingsbestendig moesten bouwen!

De inca's waren perfecte bouwers: kolossale rotsblokken perfect passend zonder cement

De inca’s waren perfecte bouwers: kolossale rotsblokken perfect passend zonder cement

0 Shares
6 Reactie's
 • Antke Janse
  Geplaatst op 23:40h, 06 december Beantwoorden

  wat gaaf dat je ons met deze blogs zo meeneemt op je avontuur. Ik ben benieuwd naar het vervolg en hoe het gaat lopen met je eigen bedrijf. Een hartelijke groet van je nicht uit Indonesië.

  • Annemarie
   Geplaatst op 23:52h, 06 december Beantwoorden

   Ha Antke, wat leuk dat je mijn blogs gelezen hebt! Ik ben ook benieuwd hoe het allemaal gaat lopen maar tot nu toe geniet ik erg van de combinatie reizen en werken. Peru is een geweldig mooi land. Lieve groet terug vanuit Peru (denk dat we zelden verder uit elkaar zijn geweest dan nu, wat kilometers betreft).

 • Richard Groenenboom
  Geplaatst op 07:32h, 08 december Beantwoorden

  Boeiende verhalen! Erg herkenbaar ook. Inderdaad is Cusco een prachtige stad. Mirjam en ik waren er ook in 2008. Onvergetelijke herinneringen. Nog een fijne tijd daar. Groeten!
  Richard

  • Annemarie
   Geplaatst op 15:19h, 08 december Beantwoorden

   Dankjewel Richard. Ik herinner me jullie mooie reisverhalen heel goed. In elk geval die van Nepal. Groeten, ook aan Mirjam!

 • Marja Vinkenburg
  Geplaatst op 16:03h, 19 december Beantwoorden

  Hallo Annemarie, prachtige foto’s van Cusco. Ik ben een trouwe bezoeker van de trekvogel. Vanavond laatste les van het jaar met jouw oude groepje Spaans en daarna natuurlijk naar de Rechtbank waar we op je zullen proosten. Heel veel plezier en ik zie uit naar de volgende verhalen en foto’s. Marja

  • Annemarie
   Geplaatst op 01:44h, 20 december Beantwoorden

   Ha Marja, wat leuk dat je mijn site volgt! Er komen binnenkort weer een nieuw blog en foto’s online dus houd de site in de gaten! Ik ga de gezellige borrel met jullie mislopen helaas dus: ¡saludos y besos desde Peru!! ¡Hasta prónto!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.