De loterij van de Digital Nomad

De loterij van de Digital Nomad

Ik kan het echt niet geloven maar ik ben al over de helft van mijn reis! Het voelt alsof ik nog maar net ben begonnen en er nog maanden reizen voor me liggen. Maar mijn agenda vertelt me onverbiddelijk dat dat niet waar is. Dus dat lijkt me een mooi moment voor een eerste terugblik.

Drie maanden geleden

Ik herinner me nog heel goed mijn laatste dag in Nederland. M’n huis helemaal opgeruimd om de huurders te kunnen ontvangen, alle persoonlijke spullen bij mijn ouders ondergebracht en mijn komende reizende leven in 2 rugtassen gepropt. Het voelde onwerkelijk en spannend. Ik had er zin in en zag er tegelijkertijd tegenop. Wat ging ik in vredesnaam doen?

En nu ben ik dus al drie maanden onderweg en het gaat als vanzelf. Bij elke nieuwe plek waar ik aankom (inmiddels heb ik er 12 gehad) is het even wennen. Ik merk dat ik ongeveer een dag nodig heb om me ergens thuis te voelen. Soms valt een nieuwe plek tegen, is het hostel niet zo prettig of heeft de stad een onaangename sfeer. Maar altijd lukt het me weer om me toch op m’n gemak te gaan voelen. Soms heb ik daarvoor niet meer nodig dan een goeie kop koffie.

Traditioneel geklede vrouw in Ollantaytambo, Peru

Traditioneel geklede vrouw in Ollantaytambo, Peru

Loterij

‘Heb je de loterij gewonnen’, riep Jorge, die elke ochtend in mijn hostel in Urubamba het ontbijt voor de gasten verzorgt, verbaasd uit. Veel locals denken dat ik een enorme bankrekening heb dat ik zo lang op reis kan. En als toeristen vragen wat ik doe zijn ze altijd jaloers of vol bewondering. Zo’n combinatie van reizen en werken lijkt ze het einde. En ja, ik voel me ook bevoorrecht dat ik dit kan doen. Maar tegelijkertijd: ik werk er ook voor. Ik ren niet alleen van highlight naar highlight. Soms zit ik hele dagen te achter m’n laptop.

FOMO

En dat is dan ook weer een volgende uitdaging van mijn digital nomad bestaan: ik ben niet naar Zuid-Amerika gereisd om hele dagen te werken. Ik ben nu vlakbij de mooiste meren, bergen en steden, dus die wil ik zien! Als ik dat niet doe voel ik Fear of Missing Out opkomen. Maar ik wil ook graag werken, dus waar geef ik wanneer prioriteit aan? Dat is toch bijna elke dag weer kiezen. Ga ik een tour boeken of kan ik maar beter aan het werk gaan?  Het werken maakt deze reis mogelijk maar ik wil al dat moois hier zien!

Soloreizen

Voel je je niet eenzaam? Ook zoiets wat vooral het thuisfront me vraagt. Het antwoord is ‘nee’. Natuurlijk, als ik vriendengroepen zie die samen op pad zijn en lol hebben dan heb ik ook weer heel veel zin om thuis met mijn vrienden leuke dingen te doen. En ja, ik mis mijn familie en vrienden. Maar ik weet dat dit maar tijdelijk is. En ik ben niet in m’n eentje op reis omdat ik geen vrienden heb maar omdat ik hiervoor heb gekozen. En ik ontmoet elke dag wel mensen, er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken: het personeel van de hostels, andere backpackers tijdens een tour, in het café zit iemand die ik herken van een eerdere busreis, etc. Geen diepgaande contacten maar gewoon gezellige praatjes, voldoende om me niet alleen te voelen. En voor contact met thuis is er gelukkig WhatsApp.

In Peru zie je veel kolibries

In Peru zie je veel kolibries

Verveling

Of ik me onderhand al verveel, vroeg een toerist me. Nou nee, totaal niet. Omdat ik mijn werk heb meegenomen voelt het alsof ik mijn hele leven hier naartoe heb verplaatst. Ik hang niet alleen de toerist uit, ik leef hier ook gewoon. Dankzij m’n laptop en internet gaat alles door alsof ik nog in Nederland ben.

Aftellen

Natuurlijk lijkt het me heerlijk om weer thuis te zijn en daarom is het ook prima om te kunnen aftellen (al wil ik me daar niet teveel mee bezighouden, ik leef graag bij de dag). Ik heb geen emigratieambities dus Nederland blijft mijn plek. Maar voor ik weer op Schiphol land ga ik nog heel erg genieten van de Zuid-Amerikaanse levendigheid, rommeligheid en vriendelijkheid!

0 Shares
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.