In Urubamba: el pez en el agua

In Urubamba: el pez en el agua

‘El pez en el agua’, de vis in het water, is een roman van Mario Vargas Llosa. Deze Peruaan won in 2010 de Nobelprijs voor de literatuur. En als een vis in het water, zo heb ik me in Urubamba, Peru, gevoeld. Ik ben hier in totaal zeven weken geweest en ik voelde me er helemaal thuis.

Hostel Los Jardines, Urubamba, Peru

 Vaste stek

Ik wilde ergens in Zuid-Amerika wat langer op dezelfde plek blijven. Om niet alleen als toerist van highlight naar highlight te trekken. Want hoewel ik denk dat ik mijn hoogstindividuele reis samenstel, is de route die ik volg min of meer de route die de meeste toeristen volgen. Het zijn, heel logisch, gewoon de hoogtepunten van een land die iedereen bezoekt. Maar er is meer en dat wilde ik ook graag zien. En daarom ben ik een paar weken in Urubamba gebleven.

Urubamba

Urubamba is een klein stadje met ongeveer 3.000 inwoners, op ruim een uur rijden van Cusco. Er wonen voldoende expats en toeristen om me er geen vreemde eend in de bijt te voelen. Maar het zijn er tegelijkertijd zo weinig dat Urubamba een authentieke Peruaanse stad is gebleven: sommige vrouwen lopen in traditionele kleding, ’s avonds komen de eetkarretjes met traditionele soep of gegrilde vleesspiesjes op straat en als je geen Spaans spreekt heb je het hier lastig. Urubamba is tegelijkertijd zo eigentijds dat het alles heeft wat je nodig hebt om hier je dagelijks leven te leven: bakkers en drogisterijen op elke straathoek, een supermarkt, een grote markt met groenten en fruit, koffietentjes en eindeloos veel restaurants. Al snel wist ik waar ze de lekkerste koffie, pizza’s en brood verkochten en wat de beste restaurants zijn. ‘Je hebt hier al je vaste gewoontes hè’, zei de marktkoopvrouw waar ik altijd mijn groenten en fruit kocht, op een gegeven moment tegen me. Zij was al een beetje mijn ‘casera’ geworden, de kraam waar ik altijd mijn spullen koop. Als tegenprestatie voor die trouw krijg je dan af en toe wat extra’s in je tas gestopt.

Eetkarretje in Urubamba

Heilige Vallei

Urubamba ligt in de Heilige Vallei. Het is niet voor niets dat de Inca’s deze vallei zo noemden: met de omringende bergen is het een imposant totaalplaatje. Veel restanten van het oude Incarijk zijn hier nog terug te vinden: het kweeklaboratorium in Moray, de Zonnetempel in Ollantaytambo, Sacsayhuamán bij Cusco en het immense ruïnecomplex in Pisac. Maar vergeet ook de wereldberoemde zoutterrassen van Maras niet.

Het weer is hier in de zomer ook heerlijk, al varieert het gedurende de dag enorm. ‘Het weer in de Heilige Vallei is net zo veranderlijk als een vrouw’, is hier een gevleugelde uitspraak.

Adios!

Ik heb hier een mooie tijd gehad. Urubamba is echt niet een van de veelbezochte hoogtepunten van Peru. Maar het is wel helemaal Peru. En wie er wat langere tijd verblijft leert het land toch net een heel klein beetje beter kennen. De authenticiteit van het stadje zelf en de zondagse diensten in de plaatselijke kerk lieten me iets zien van het gewone Peruaanse leven. De uren kletsen tijdens mijn lessen bij Runas Spanish School hebben me niet alleen veel geleerd over de Spaans grammatica maar ook over de Peruaanse cultuur, politiek en geschiedenis. Ik verbleef in het mooiste hostel van Urubamba, Los Jardines, met een enorm grasveld en een tuin vol bloemen. De dagelijkse praatjes met Cristina, die elke dag mijn kamer kwam schoonmaken, en haar kinderen, mis ik. En heel eerlijk, het contact met de andere Nederlanders die hier waren hielp me ook om een leuke tijd te hebben. Adios Urubamba!

0 Shares
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.